SarkoziZsuzsa.hu

Kismamáknak

Kiegyensúlyozott pocak

A várandósság idején, az újszülött érkezésekor és utána a testi változások pszichés átalakulással és megpróbáltatásokkal is járnak. Ebben az érzékeny időszakban a megelőzés fontossága a lelki történésekre, jelenségekre is érvényes, hiszen mindaz, amit a baba és a mama együtt megél, kihathat mindkettejük egész életére.
A pszichológiai konzultációk alkalmával a kismama felkészülhet mindarra a pszichés jelenségre, hatásra, ami az úton vár rá. Eközben lelki eszközök birtokába juthat. Ezek egy részével buktatókat kerülhet el vagy testét támogathatja – pl. a szüléskor –, másokkal a baba eljövetelét élheti meg teljesebben a fogamzástól egészen a gyermekágyig – és azon túl...

A várandósság alatt a magzat szoros testi és lelki kapcsolatban áll az anyával, így minden jó és rossz érzés, feszültség, szorongás hatással van a babára is. Ha az anya a szorongásait, aggodalmait, problémáit feldolgozza, azzal a babát is tehermentesíti. A szorongás, a stressz, a depresszió és a hangulatzavarok a magzat fejlődésére, a család egészségére, harmóniájára negatív hatással vannak, miközben az anya saját anya-gyermek kapcsolata is felelevenedik. Az előforduló és nem kezelt depressziós epizódoknak súlyos következményei lehetnek az anyára, az apára nézve is; valamint gyakrabban fordul elő koraszülés és kisebb születési súly, sérülhet a korai anya-gyermek kapcsolat, ezért fontos a korai felismerés és kezelés, illetve kiemelt jelentőségű ebben az érzékeny időszakban a megelőzés. A korábbi szülészeti előzmények, a jelen várandósság jellemzői, a szüléssel, szoptatással kapcsolatos elvárások, félelmek, tapasztalatok jelentősen alakítják a szülés élményét és a szülés utáni időszak történéseit.

Várandósság

A várandós időszak különösen kedves számomra, nagyon szívesen és nagy szeretettel dolgozok együtt kismamákkal. Pontosan emlékszem a saját gyermekeimmel töltött várandós időszakokra, a sok könyvre, amit buzgón elolvastam - hátha megtalálom valahol a biztos útmutatást; a sok kedves és segítőkész tanácsra - amelyek néha teljesen ellentmondtak egymásnak; a kis listámra a kérdéseimmel, amit minden várva várt várandós gondozásra vittem magammal - de a válaszok mindig újabb és újabb kérdéseket hoztak. Igazán sokat segített volna, ha egy független és pártatlan szakemberrel rendszeresen át tudom beszélni és gondolni az éppen aktuális kérdéseket, növelve magabiztosságomat, csökkentve szorongásaimat. Az iskolában sok mindent megtanulunk, de azt, hogy mit is jelent szülőnek lenni, azt nem, pedig az élet egyik legcsodálatosabb, de egyben a legnehezebb kihívása az, hogy elég jó szülőkké váljunk. Nos, a gyermeket váró kismamák elindulnak ezen az izgalmas és életre szóló úton, amelyen nagy örömmel és legjobb tudásommal szegődöm melléjük kísérőnek.

A konzultációk során a következő fontos témákat járjuk körül.
Kattintson a téma címére a részletes leírásért!

A várandósság testi és lelki változásai mellett egyéni kérdéseket, problémákat dolgozunk fel.
E konzultációkon a kismamát segítem

 • az új testi érzések, tünetek elfogadásában, az érzelmi egyensúly megtartásában;
 • csökkenteni a szorongást, a stressz káros hatásait, ezzel tehermentesíteni a babát is;
 • feldolgozni a saját anya-gyermek kapcsolat konfliktusait;
 • ráhangolódni az anya szerepre, könnyebben elfogadni a testi változásokat, érzelmi hullámzásokat, új élethelyzetet, párkapcsolati változásokat;
 • oldani a szüléssel kapcsolatos szorongásokat, félelmeket, ezzel segíteni a testi történésekkel való együttműködést; 
 • a szülés után az összehangolódást az újszülöttel;
 • az önismeret fejlődésén keresztül elkerülni a szülés utáni depresszió kialakulását.

A konzultációk során a következő lélektani változások mentén haladunk:

 • Az első trimeszterben: „Mi egyek vagyunk.” – lélektani ráhangolódás a várandósságra, a megváltozott szerepekre; a baba és az új élethelyzet elfogadása.
 • A második trimeszterben: „Egy önálló lény van bennem.” – a hangsúly áttevődik a várandósságról a magzatra; a gyermek, mint önálló lénynek az elfogadása, egyfajta belső elkülönülés.
 • A harmadik trimeszterben: „A baba elhagyja a testemet.” – elválás a gyermektől; annak elfogadása, hogy a már önállónak megélt gyermek hamarosan leválik a testünkről.

A tanácsadás során pszichológusként abban segíthetek, hogy a kismama minél előbb kapcsolatot tudjon teremteni magzatával, hogy a kötődés már a várandósság alatt elindulhasson. Ha már ebben a korai időszakban kialakul a kapcsolat kettőjük között, az mind a szülés során, mind a születés utáni időszakban könnyebbé teszi az egymásra hangolódást, ami jelentős szerepet játszik a gyermek egészséges személyiségfejlődésében és abban, hogy kapcsolatuk harmonikussá alakuljon.

A szülésfelkészítő program

 • csökkenti a szüléssel kapcsolatos szorongásokat, félelmeket; 
 • segíti a testi történésekkel való együttműködést;
 • befelé fordítja a figyelmet;
 • erősíti az anya-magzat kapcsolatot, együttműködést;
 • növeli a fájdalomküszöböt;
 • segít úrrá lenni a fáradtságon, kimerültségen;
 • segíti a testi folyamatokkal való együttműködést, ellazulást – koncentrálást;
 • a szülés után az újszülöttel való összehangolódást.

E témát a szülés előtt leghamarabb 8 héttel lehet elkezdeni, és legalább 6 alkalmon át érdemes foglalkozni vele.

Az előbbi fő témák mellé érdemes a konzultációkat kiegészítenünk mindazokkal, amik a kismamát is foglalkoztatják a következők közül.

1. Várandósság alatt mit él át a nő?

A várandósság misztifikált állapot, természetes, hogy a kismama a Föld fölött lebeg minimum egy méterrel, folyamatosan mosolyog és rózsaszínben látja a világot, hiszen életének legcsodálatosabb állapotát éli meg éppen – legalábbis ez az elvárás. Na de mit is él át valójában a várandósság alatt a nő? El merjük árulni, ha nem érzünk mindent olyan szépnek és tökéletesnek? Hogyan érezzük, hogyan látjuk magunkat és mennyire tudunk megfelelni az elvárásoknak? Mennyire alakul át az életünk? Mit lehet tenni azért, hogy könnyebben viseljük a testi-lelki kellemetlenségeket?

2. Hogyan tartsuk meg párunkat hatalmas pocakkal és óriási popsival?

Mit tehetünk, ha nem vagyunk az az idealizált, tökéletes madonna, mint a reklámokban?
A szülés után röviddel tényleg úgy kell kinéznünk, mint egy topmodell? Mit tehetünk a testünkért a várandósság és a szoptatás alatt és mit nem? Miért nehéz nőnek maradni?
Várandósság alatt és a szülés után a kispapának sem könnyű… Mit élhetnek át a férfiak? Tudja mi alapján választottuk párunkat? És ő minket?
Mennyire kell bevonni az apát a várandósság szakaszaiba, hogy ő is megélhesse az intimitást a babával? Hogyan segíthetünk az apának, ha mellőzöttnek érzi magát?

3. Hárman az ágyban - párkapcsolat és szexualitás a baba érkezése előtt és után

A várandósság alatt állandóan szeretkezne, vagy éppen egyáltalán nem kívánja az együttlétet? Elég kívánatosnak érzi magát? Hagyjuk parlagon heverni a párunkat vagy vegyünk neki vágyfokozót? És mi jó a babának?
Tudta, hogy a házassági krízis komoly kockázati tényezője a koraszülésnek és a gyermekágyi depresszió kialakulásának? Na és mi lesz a kispapákkal a szülés után? Hallott már arról, hogy a gyermek születése utáni időszakban gyakrabban lépnek félre a férfiak? Miért van ez így, és mit tudunk tenni, hogy ez ne következzen be?

4. Kész a gyerekszoba, eleget elolvastak, mindenre felkészültek…

Tényleg mindenre felkészültek? Elképzelte már, hogyan fog telni az első éjszakájuk otthon újszülött gyermekükkel? Hogyan tervezik az első heteket, hónapokat? Tényleg 24 órás szolgálatot teljesítenek a kismamák? Vajon elég jó anyuka lesz? Tudta, hogy a szülés után minden harmadik kismamánál előfordul depresszív állapot, de ez megelőzhető? És hogyan boldoguljunk az anyósunkkal és saját anyukánkkal? Tudta, hogy ha nem harmonikus a kapcsolat a saját édesanyjával, illetve sok a feldolgozatlan feszültség Önök között, az nehezíteni fogja a saját anyaságának, gyermekével való kapcsolatának alakulását?